Üniversitemizden Apiterapi Konferansı

1 Nisan, 00:00

Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Arıdan Gelen Sağlık” başlıklı Apiterapi Konferansı, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)tarafından düzenlenen programa; Yığılca Kaymakamı Muhammet Furkan Sancaktutar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu gerçekleştirdi. DAGEM’in 2009 yılının Ağustos ayında kurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kekeçoğlu,  bu süre içerisinde Ülkemizin ilk Avrupa Girişimcilik Ödülü’nün Üniversitemize kazandırıldığını ifade ederek Arıcılık ve Arı Ürünleri Platformu’nun kurulması ve 600 arıcı kursiyer yetiştirilmesi gibi birçok başarılı çalışma yürüttüklerini söyledi. Arı ve arıcılıkla ilgili bilimsel çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini dile getiren Kekeçoğlu, “Apiterapi konusunda bilimsel çalışmalar yapan ve yapmak isteyen akademisyenleri sizlerle buluşturmak istiyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Programın ilk davetli konuşmacısı olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı (GATA) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tanyüksel, 9 bin yıl önce Çatalhöyük’te bal peteklerine rastlandığını belirterek, bunun da Anadolu’da 9 bin yıldır apiterapinin sağlıkta kullanıldığını gösterdiğini söyledi. Arıdan bal, propolis ve arı sütü gibi farklı ürünler elde edildiğini ifade eden Prof. Dr. Tanyüksel, artık arı ürünlerinin modern tıptaki tedavi yöntemlerinde kullanılmaya başlandığını dile getirdi.

Dünyada apiterapi uygulamasında Güney Kore, Almanya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin ilk sıralarda geldiğini söyleyen Tanyüksel, apiterapi ile ilgili bilimsel çalışmalardan örnekler vererek sunumuna devam etti.

2014 yılında Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili yönetmelik yayımlayarak Ülkemizde apiterapinin tamamlayıcı alternatif tıp olarak kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Tanyüksel, apiretapiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek ürün ve patent konusunda bazı sıkıntıların olduğunu sözlerine ekledi.

Program, GATA Tıbbi Farmokoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Doğrul’un konuşmalarıyla devam etti. Farmakologlar olarak 15-20 yıldır arı ürünleri hakkında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Doğrul, modern tıpta kullanılan ilaçların yan etkileri yüzünden insanların alternatif tıbba yöneldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ahmet Doğrul, Türkiye ve Dünya’da ilaç ruhsatlandırılması, takviye edici gıda ürünleri yönetmelikleri, arı zehiri ve propolis ilacının geliştirilme aşamaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Programın son konuşmasını Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Apiterapi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Timuçin Atayoğlu yaptı. Apiterapi çalışmalarının hala laboratuvar ortamında sürdüğünü ifade eden Atayoğlu, çalışmaların hızlandırılarak artık tıpta kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. A. Timuçin Atayoğlu, apiterapi uygulanırken dikkat edilmesi gereken kurallar, apiterapi uygulama merkezleri, apiterapi ürünlerinin kullanımı, korunması ve saklanması konularında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Konuşmaların ardından soru-cevap şeklinde devam eden program, DAGEM ve Gölyaka Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen arıcılık kurusunda, başarılı olan 33 kursiyere sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.